Стилове в ориенталските танци

Ориенталският танц се характеризира с огромно разнообразие от стилове. Всеки стил има свои специфични техники на изпълнение, музика, костюми, актьорска игра. Прочетете накратко за някои от най-известните стилове в ориенталските танци:

Класически – Класическият Sharqi стил възниква на основата на фолклорните стилове (като Baladi) под влияние на Запада. Музиката включва елементи от различните стилове в ориенталския танц. Движенията са царствени, издължени, изтънчени, плавни, с предвижване по цялата сцена, в сложни комбинации. Има и резки стегнати акценти с тялото, но те не са приоритет. Костюмът обикновено е от две части. В интродукцията на песента танцьорът може да излезе с копринен воал, с който да направи феерично представяне. Sharqi се изпълнява както солово, така и като групова хореография.

Ориенталски танци, belly dance София


 

Baladi/Beledi – в превод означава „моята страна, родина“. Текстовете са на най-различни теми. Могат да бъдат игриви, весели, но преобладаващото чувство е носталгията към родния град, към всичко родно. Движенията са насочени към земята, прости, изпълнени с емоции, жестове. Енергията е съсредоточена в долната част на тялото. Характерни са малките резки акценти с ханша, вибрации (shimmy), акценти с гръден кош, движения на ханша под формата на осмици или големи и малки кръгове.

Музиката обикновено започва с импровизация на музикален инструмент (най-често акордеон), наречена такасим. Танцьорът също импровизира под музикалния съпровод. Следва балади прогресия, която разгръща цялостната композиция.

Костюмът е рокля с ръкави, наречена galabeya.

Балади се изпълнява като солов танц. Дава се голяма възможност за танцова импровизация.

Прочетете невероятната статия на Hossam Ramzy за Baladi

Sarab, Leie

 


 

Shaabi– провинциален стил

Шааби е танцът на обикновените хора. Текстовете често са жизнерадостни и разказват за личния живот, любовта или не носят особен смисъл, но грабват с много настроение. Много от песните изразяват гласа на народа, като показват недоволството срещу управляващите, лошото положение.

Движенията на тялото са свободни, непретенциозни, с големи акценти, богата жестикулация, игриви закачки. Шааби се танцува на неофициални събирания, празненства. Включен в спектакъл за ориенталски танци, може да се танцува и на голяма сцена.

Костюмът за shaabi отново е дълга рокля с ръкави.

Сараб, Стилове в ориенталския танц

 


Saidi – отново фолклор, произлиза от Горен Египет. Фолклорен стил, който има два варианта Таhtib и Raks Assaya. Tahtib представлява древно бойно изкуство с бамбуков стик. Това е и мъжкият вариант на танца. Мъжете танцуват самостоятелно, в дует или в група, показвайки бойни сцени. Облечени са с дълги панталони, две galabeya с дълги и широки ръкави и шал около главата.

Женският вариант на саиди е по-малко агресивен. Той е хумористичен и игрив, земен. Жената носи балади рокля и танцува с по-лек стик или с бастун като го върти в различни посоки.

Танцува се с един или два стика на специален ритъм, наречен Makloub. Музикалните инструменти са Rababa, Mizmar, Darbuka, Tabla.

Боряна Димитрова

 


Melaya Leff – мелая е голям черен плат, с който жените се обвиват от главата до петите, когато излизат от дома си. Думата leff означава „обвивам се“. Танцът се свързва с Александрия. Това е хумористичен танц, който показва смелите жени, флиртуващи с мъжете. Танцьорът се прикрива с мелая, открива ръцете, краката, цялото си тяло или мелаята „случайно“ пада на земята.

Използва се baladi музика или други песни. Костюмът е къса рокля във весели цветове, кърпа с цветя за косата, обувки с малко токче и мелая с множество пайети.

Боряна Димитрова, Елина Тенекева


Raqs Shamadan – Танц със свещник – оригинално това е сватбена церемония, в която танцьорът танцува със свещник с горящи свещи на главата и води младоженците, осветява пътя им и им вещае любов и просперитет под съпровода на специална музика. Свещникът може да се срещне като аксесоар и в модерна интерпретация на различна музика.

Боряна Димитрова


Tarab – това е термин за певческа импровизация на даден текст. В танцово отношение най-важното в изпълнението на тараб е емоционалната връзка с песента. Танцьорът трябва да изживее това, за което се пее в текста, и да го предаде на публиката. Текстовете на песните са поезия. Те често са обвързани с дълбока драма и страдания или показват блаженството и веселото настроените от любовта.

Боряна Димитрова, Сараб


Фантазия – тук се включват танци с различни аксесоари – воал, двоен воал, ветрила (fanveils), крилата на богинята Изида (Isis wings), сабя и свещник в различни варианти.

Уроци по ориенталски танци


Танц със сабя – в миналото жените са били отвличани за робини. Танцът със сабя показва техния силен дух – танцувайки с оръжието, те показват, че господарите могат да контролират живота им, но никога няма да сломят духа им. Танцьорът балансира сабята на главата си и на други части на тялото.

sword dance


Drum solo/Tabla solo – модерен танц, в който се танцува под съпровода на перкусия – tabla, darbuka

Дръм соло бели денс


Други стилове: очаквайте скоро още информация!

Запишете се за нашите новини и оферти!

* задължителни полета