Професионален преподавател по ориенталски танци. Как да го разпознаем?

Искате да започнете нещо ново. Решавате да се запишете на курс по ориенталски танци. Търсите в интернет и откривате десетки танцови студиа, предлагащи този стил. Чудите се кое да изберете? Не правете избора си на базата на най-удобното за вас място, гръмкото име на студио или красивата снимка на преподавателя, защото може да съжалявате.

Предлагам ви 9 критерия и качества, по които да направите своя избор на преподавател. Независимо дали сте напълно начинаещ или с известен опит. Кратко проучване ще ви помогне да направите най-добрия за вас избор и да изпитате максимално магията на ориенталския танц.

 
        1.Танцово образование. Професионален преподавател по ориенталски танци трябва да е инвестирал много в обучение – да е посещавал дълго време семинари, курсове, частни уроци, водени от световно признати мастър преподаватели на ориенталския танц. Трябва да е преминал специално обучение за преподавател по ориенталски танци и да е сертифициран от надежден учител или школа да изпълнява тази дейност. Трябва да е придобил и задълбочени познания за културата и историята на танца, за различните стилове. Един истински професионален учител продължава да се усъвършенства в името на това да даде най-доброто на своите ученици. Продължава обучението и работата върху себе си независимо от постиженията и нивото си . Поглед върху други танцови изкуства също е предимство. Самообучение от клипове, посещаване на “няколко урока” или семинара и самопровъзгласяването за преподавател е несериозно и опасно.

       2.Метод на преподаване. Професионалният инструктор по ориенталски танци трябва да има изградена методология на преподаване. Трябва да има ясна схема на това как протича един тренировъчен час, месец, година и т.н. Тази схема трябва да бъде достъпна и обяснена и на учениците. Нивата на обучение са разпределени от начинаещ до професионалист. Преподаването на различните движения трябва да е последователно, така че научаването им да е леко, с постепенно натоварване на тялото и да не е стресиращо. Заучаването на различни по трудност комбинации и хореографии трябва да става на правилния етап от развитието на учениците.

       3.Опит.  Дългогодишният опит като преподавател и наблюдението върху различни хора помагат на учителя веднага да забележи вашите особености. Най-често един поглед е достатъчен, за да забележи трудност при изпълнението на някое движение и да го коригира на момента. Истинският преподавател има задължетлно и богат опит като изпълнител. В профилите му в социалните мрежи ще видите много изпълнения от различни престижни събития, например:  утвърдени фестивали за ориенталски танци и конкурси за професионалисти, концерти, спектакли, участия в проекти и други събития. Ще видите и изпълнения на неговите ученици и групи в различен етап на обучението си.

       4.Сърце. Още от първия час при даден преподавател ще разберете дали върши работата си с удоволствие. Ще усетите силно присъствие, усмивка и позитивизъм. Той ще подходи с търпение към затруднението на всеки ученик. Ще обърне индивидуално внимание на всеки. Няма да остави никой да се лута и да се чуди се как се изпълнява дадено движение без да му помогне. Истинският учител се гордее с всеки ученик. Той не сравнява постиженията на учениците си. Знае, че всеки има индивидуални особености, че всеки има силни и слаби страни. Той вижда дори и малкия напредък и ви насърчава да се развивате. Ако вашият учител не ви обръща внимание, оставя ви да се мотаете, изнервя се, ако трябва да обяснява нещо няколко пъти, повишава тон и всява негативизъм, замислете се дали той е правилният за вас.

       5.Вдъхновение. Истинският учител ще запали искра във вас. Тя може да не е само за любовта към танца. Той може да ви запали за много неща – да се научите да танцувате, да станете по-грациозни и женствени, да отключи любовта към друго изкуство, да започнете да живеете по-здравословно, да отключите някоя ваша потисната от ежедневието сила. Той ще насочи тази искра и извън тренировъчната зала и ще усещате вдъхновението навсякъде, където се намирате. Учителят ще ви покаже как да изпълнявате дадено движение, но и как да му се наслаждавате. Часовете протичат забавно и неусетно.

       6.Безопасност. Познанията за механиката на тялото са задължителни за всеки треньор. Той носи отговорност за хората, дошли в часовете му. Трябва да е на ясно с най-уязвимите точки от човешкото тяло и как да ги предпази по време на танца. Необходимо е да насочва и коригира позициите и движенията така, че да се избегнат моментни и хронични прекомерни натоварвания и травми. Трябва да поднесе по безопасен начин танца при бременни и някои заболявания като дископатия, травми, и други и да зададе деликатно правилните въпроси. Учителя трябва да предпазва и психиката на учениците си. Деликатно и с уважение подхожда към всеки ученик. Той няма любимец сред групата. Коригирането на движенията става по приятен начин, без накърняване на достойнството и без подигравки! При коригиране задължително трябва да покаже нагледно и да се увери, че ученика е разбрал. Движенията на ориенталския танц не са обичайни за тялото. Например никой в ежедневието си не прави акценти с корем или вибрации. Преподавателят трябва да обясни на учениците си, че на тялото му трябва време да запомни движенията, че трябва да улегнат. Направено във втория час, едно движение ще бъде много по-лесно, от колкото е било в първия.

       7.Емоционално уравновесен. Задължително качество, за да може един танцьор да стане учител. Недопустимо е моментно настроение или лични драми да влияят на отношението към учениците. Повишаване на тон, резки и заядливи коментари и подигравки са неприсъщи на уважаващ учениците си преподавател. Емоционалната лабилност ще възпрепятвства създаването  на приятна атмосфера за учене на изкуството. Ръководителят на танцова школа трябва да взема мъдри и често трудни решения за развитието на всеки отделен ученик и групата като цяло. Добрият преподавател разбира вашата цел и я уважава. Може да посещавате часовете по много причини или те да се променят с времето: желаете да научите танца в детайли, да развиете женствеността си, да подобрите стойката си, да се грижите за фигурата си или просто да се забавлявате. Преподавателят няма да ви затормозява със собствените си амбиции и да ви принуждава да вършите нещо против волята си.

       8.Търпение. Търпението е ключово качество на добрия преподавател. Той знае, че всеки има силни и слаби страни и всеки напредва с различно темпо. Разбира, че едни учат по-лесно като гледат, други с повече устни обяснения, трети със сравнения и т.н. Не се нервира когато обяснява движения много пъти и по различни начини. Не се дразни от зададени въпроси. Напротив, радва им се!

       9.Изяви. Една голяма част от учениците искат да се изявяват пред публика. Дори и по-притеснителните след първата си изява усещат емоцията от сцената и жадуват за още. Разбира се, изявите са само пожелание. Учителя може да ви насърчи, не да ви принуди да участвате. Но трябва да осигурява редовно на учениците си възможности да покажат уменията си или да гледат на живо ориенталски танци. Трябва да организира партита и представления, да споделя информация за предстоящи събития. Може да подготвя групови или солови изпълнения за различни фестивали, концетри, проекти и други. Изборът на костюми трябва да кара всяка танцуваща жена да се чувства добре. Костюмите могат да бъдат обединени тематично да се различават по дадени елементи в зависимост от характеристиките на всяка фигура.

Съвет към учениците: Когато избирате школа и преподавател по ориенталски танци, не се колебайте да зададете въпроси за обучението на преподавателя, за системата, по която преподава, за опита му през годините. Относно часовете, най-важното все пак е да се забавляваме.  За да може един час да протече в приятна за всеки обстановка, трябва да подхождате с уважение към другите ученици и към преподавателя. Не се притеснявайте да му задавате въпроси. Той с радост ще ви ги разясни. Ако не е станало ясно попитайте пак. Ако имате някаква идея, коментар относно часовете или притеснение, говорете с вашия преподавател. Ако нещо във физическото ви състояние ви притеснява, не се колебайте и го споделете.

Като заключение, един истински професионален преподавател по ориенталски танци, вършещ работата си от сърце и душа, ще ви отнесе в един вълшебен ориенталски свят. Плавно и постепенно ще ви  научи на нови и нови движения, ще развие заложените ви качества и потенциал. Часовете ще минават неусетно. Ще дойде прекрасният момент на първата ви изява. Ще ви научи да танцувате сами, а не само да следвате човека пред огледалото. Танца, грацията и вдъхновението ще се отразят и върху живота ви извън залата. Запомнете, че истинският учител вижда повече потенциал във вас, отколкото вие виждате в себе си!

Ориенталски танци София

Запишете се за нашите новини и оферти!

* задължителни полета