Положителни ефекти от ориенталските танци/belly dance

Използвайки познанията си като лекар мога реално да оценя и опиша влиянието на ориенталските танци, belly dance върху здравето. Освен красив танц, ориенталския танц е и много добра тренировка за тялото и емоциите.

Ефекти върху тялото:

С ориенталския танц се упражняват  много интензивно всички мускулни групи (шийни, раменен пояс, гръбни, гръдни,абдоминални, бедрени, подбедрици). Редовното практикуване оформя фигурата по много хармоничен начин (особено талията), повишава се тонуса на гръден кош, рамене, бедра. При движението на коремната мускулатура се създават условия за подобряване кръвоснабдяването на коремните органи, което води до съответните положителни ефекти върху тях (храносмилателна система, репродуктивна система). Според една от теориите за възникване на ориенталския танц, той започва като подготовка на жените за раждане. Танцът е подходящ и за бременни като движенията се съобразяват със състоянието.  Тренировката на параветребралната мускулатура може да облекчи проблеми с гръбнака, спомага за изправената стойка. Усъвършенства се координацията на крайниците с торса и главата, както и равновесието.

Психически аспекти:

Чрез интерпретиране на музика и текст, танцуващият има възможност да изразява емоциите си и по този начин да се научи да ги показва свободно и извън залата. В съвременния живот много жени са подложени на постоянен стрес и заседнал начин на живот. Те изоставят своята същност – да бъдат нежни, грациозни, красиви. Чрез плавните и хармонични движения на ръцете, тялото, резките акценти, те могат да преоткрият своята женственост.  Когато танцуващия види напредъка си и види, че може да направи нещо красиво, това повдига самочувствието. Заучаването на комбинации и хореографии тренира паметта, търпението. Импровизациите под музикален съпровод развиват креативността. Общуването с другите в залата и танцуването в синхронност с тях се отразяват положително на комуникативността, хармоничните взаимоотношения.

Положителни ефекти от ориенталските танци, belly dance

 

 

 

Запишете се за нашите новини и оферти!

* задължителни полета